El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, des dels seus inicis, durant més de 20 anys, ha estat atenent la demanda de familiars i buscant informació sobre persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la postguerra.
Hem documentat tota la informació dels desapareguts i les seues famílies, en una base de dades, un Cens de Desapareguts durant la Guerra Civil i el Franquisme que actualment supera els 200 registre de demandes.
Moltes de les consultes són de famílies castellonenques que busquen als seus familiars desapareguts dins o fora de la nostra província, pràcticament la meitat de les més de 200 demandes d’informació. També hi ha una quantitat important de consultes de diferents províncies de l’Estat, especialment de València amb set consultes familiars, de Tarragona, Terol i Jaén amb sis consultes, i moltes províncies més com Barcelona, Madrid, Granada, Alacant, Astúries, Almeria, Lleó, Conca, Girona, Còrdova entre altres. Consultes a la cerca d’informació en la gran majoria sobre soldats i militars caiguts en diferents llocs de la província: Serra d’Espadà, Nules, Coves de Vinromà, Vilafranca, poblacions de la comarca dels Ports o de la línia XYZ. Més del 95% de les consultes sobre caiguts en el front de batalla o desapareguts durant la guerra pertanyen a membres d’unitats republicanes – unitats molt repartides, però amb diverses consultes sobre carrabiners, o membres de les brigades mixtes 79, 35 o 63 entre altres. També tenim unes poques consultes de familiars de víctimes de la repressió franquista que no sabien on estaven soterrats els seus familiars.
Amb relació al lloc o la zona possible de la desaparició, en 142 casos es documenten a la província de Castelló, també hi ha consultes sobre desapareguts en el front de guerra o per diferents episodis bèl·lics en les províncies de València amb 8 casos, sis en Terol, i altres casos en Andalusia, Madrid, Barcelona, inclús algunes consultes que fan referència a Algèria o Alemanya amb relació a la desaparició. Al Cens es poden fer estadístiques, cerques i disposar de diferents dades: nom del desaparegut, província, localitat, edat, nom del familiar demandant, data de la demanda, resolució de l’expedient, província i localitat de la família demandant.
Per motius de confidencialitat i tractar-se de dades personals no és un Cens públic, però podeu consultar amb el GRMHC mitjançant el nostre correu casos concrets i podeu informar de nous casos de cerca de desapareguts. Compartim la informació amb l’Asociación de Familiares de Víctimas del Frente de Levante i amb Arqueoantro, la qual cosa dona la possibilitat d’augmentar les possibilitats de la cerca, de trobar familiars, informació, i possibilitat l’impuls de localització de fosses i de campanyes d’exhumació si fora adequat.