Comunicat del GRMHC sobre nomenclàtor franquista

El pròxim estiu, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC) complirà deu anys i un dels seus objectius ha estat l’eliminació dels símbols franquistes. És una trajectòria que s’ha desenvolupat amb actes reivindicatius (com ara el 19 de juliol del 2006, donant a conèixer la biografia política de destacats franquistes com Ramón Serrano Súñer i Fernando Herrero Tejedor) i escrits (articles i dossiers informatius) contra el nomenclàtor i els símbols franquistes. A la vegada, es documentaven les restes materials de la dictadura en carrers, places i plaques commemoratives a les comarques castellonenques.

El 27 de setembre de 2011, el Ple de l’Ajuntament de Castelló decideix retirar la medalla d’or concedida a Franco i els honors d’alcalde honorari i fill adoptiu a Ramón Serrano Súñer. Enguany, el 27 de juny, l’Ajuntament de Castelló ha aprovat una moció, presentada per EU i PSOE, per a la retirada del nomenclàtor dels carrers dedicats a Blasco Vichares i Martín Alonso, a més de la plaça dedicada a Serrano Súñer. Des del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, volem agrair les reiterades mocions als plens de l’Ajuntament per esborrar el nomenclàtor franquista de la ciutat. Cal recordar que, el 20 de desembre de 2011, el govern municipal va donar el vistiplau per substituir tres carrers i una plaça però, a última hora, va decidir no aprovar-ho.

La Llei de la Memòria Històrica, del 26 de desembre de 2007, a l’article 15, menciona la retirada de símbols i monuments públics del franquisme amb la realització d’un catàleg de vestigis de la guerra civil i la dictadura. Hui, malgrat les denúncies i la feina feta, l’aplicació de la Llei s’ha d’ampliar i complir íntegrament. La retirada dels honors a Franco i Serrano Súñer, a més de la moció del juny passat, són una bona notícia per a la democràcia i en defensa de la justícia. El GRMHC seguirà la investigació dels símbols franquistes i oferirà tot el material disponible per obrir el debat a la societat.

També el Grup se suma als actes convocats per la Coordinadora contra la impunitat del franquisme, arreu de l’Estat, el 13 de juliol. Demanem la retirada dels símbols franquistes i la investigació de les violacions dels drets humans en la guerra civil i la durant dictadura. Altres països han revisat el seu passat totalitari i, fins i tot, han prohibit qualsevol exaltació feixista, després de 77 anys d’impunitat, exigint veritat, justícia i reparació.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt