Conmemoració del 70 aniversari de la mort de Matías Sangüesa

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica i l’Ajuntament de Morella van organitzar entre el 5 i 9 de desembre a la ciutat de Morella una sèrie d’actes per conmemorar el 70 aniversari de la mort de Matías Sangüesa, important polític republicà natural de Morella, que va ser entre altres càrrecs alcalde de la localitat i president de la Diputació de Castelló.

 image

Intervenció de Jordi Tàrrega i Sangüesa

Intervenció de Juan Luis Porcar

Intervenció de Marc Sangüesa

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica i l’Ajuntament de Morella van organitzar entre el 5 i 9 de desembre a la ciutat de Morella una sèrie d’actes per commemorar el 70è aniversari de la mort de Matías Sangüesa, important polític republicà natural de Morella, que va ser entre altres càrrecs alcalde de la localitat i president de la Diputació de Castelló.

Matías Sangüesa és un precursor clarivident dels elements que generaven la decadència de les zones rurals, i va treballar per millorar la vida dels seus ciutadans i avançar a favor d’una major llibertat i igualtat entre les persones. Aquestos actes són un homenatge a la seua figura, un deute històric del seu poble, Morella, cap a la seua memòria. El programa va ser
presentat el 3 de desembre a la Diputació de Castelló amb intervencions de l’alcalde de Morella, Joaquim Puig, Maribel Peris per part del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, Jordi Tàrrega i Marc Sangüesa, els seus néts.

Dimecres 5 de desembre Lluís Messeguer, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, catedràtic de la Universitat Jaume I i membre també del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica va impartir ja en Morella una conferència sobre les Normes de Castelló i els Ports.

El 6 de desembre es va celebrar a la sala gòtica de l’Ajuntament de Morella l’acte institucional amb la participació de Juan Luis Porcar que va presentar el treball ‘investigació amb una aproximació al marc històric de l’època i va destacar la figura política i humana de Matías Sangüesa, va intervenir amb interessants reflexions sobre la figura del seu avi , la
família i la memòria, Marc Sangüesa i Jordi Tàrrega i va tancar l’acte el parlament de l’alcalde de la localitat Joaquim Puig davant un nombrós públic. Es va inaugurar una magnífica exposició sobre la Morella de la II República i Matías Sangüesa; per la vesprada es va projectar la pel·lícula ” La lengua de las mariposas”.

El 7 de desembre els membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, María Isabel Peris, Juan Luis Porcar, Francesc Mezquita i Teresa Armengot, i els investigadors Sergi Beser i Carlos Sangüesa van intervenir en una taula rodona sobre diferents aspectes relacionats amb Matías Sangüesa, com ara el republicanisme als Ports, la transmissió de la memòria…. Dissabte 8 Carlos Sangüesa va impartir una conferència sobre el Sexenni de
la República i per tancar les jornades el diumenge 9 de desembre es va organitzar una visita guiada per Carles Ripollès per “els canvis de la Morella republicana” i es va projectar la pel·lícula “Las trece rosas”.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Scroll to Top