El Grup per la recerca de la memòria històrica de Castelló aportarà un testimoni al judici de Baltasar Garzón

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló aportarà al Tribunal Suprem, el dia 7 de febrer, el testimoni d’Antoni Solsona Nebot, fill de Pedro Solsona Garcés detingut i assassinat per la Guàrdia Civil l’any 1947.

El Grup estarà present a Madrid amb motiu de mostrar la solidaritat amb les víctimes de la repressió del franquisme i en contra del procés obert al jutge Baltasar Garzón per aquesta causa.

El 14 de desembre de l’any 2006, familiars de les víctimes i associacions memorialístiques van denunciar les desaparicions forçades ocorregudes durant el franquisme. El jutge Baltasar Garzón va tramitar aquesta causa com a delictes de caràcter permanent, de detenció il·legal sense raó del seu destí i en el context de crims de lesa humanitat. El nostre Grup va adherir-se a les denúncies l’any 2008 i es va personar en la causa. Dins dels tràmits de les diligències prèvies es va elaborar un cens de víctimes i vam enviar la relació d’un total de 1.335 a Castelló i les seues comarques.

La Fiscalia va considerar la no competència de l’Audiència Nacional en aquesta causa i, en conseqüència, es va produir l’auto d’inhibició i la derivació als jutjats territorials. La denuncia al jutjat territorial sobre la detenció de Pedro Solsona Garcés, la seua execució extrajudicial durant el trasllat a la presó de Castelló i la desaparició del cadàver, va ser arxivada. De la mateixa forma, totes les denúncies que es presentaren als jutjats de tot l’estat van ser arxivades successivament.

El juí a Garzón, per la causa de les víctimes del franquisme, ha començat el dia 24 de gener. La defensa ha enviat un exhort a familiars que van patir la repressió, entre els quals es troba el cas d’Antoni Solsona, perquè hi aporten el seu testimoni. S’acusa Garzón de prevaricació per denunciar el cas d’aquestes víctimes; això és així malgrat la gravetat dels fets i sense la possibilitat d’aplicació de les normes de competència a favor de l’Audiència Nacional en virtut del principi de justícia universal.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Scroll to Top
    Scroll to Top