Jornada de Memòria a Almenara

El passat 16 de gener de 2021 es va realitzar una jornada de memòria a la localitat d’Almenara, en la qual van participar José Sevillà per part de l’associació Memòria Històrica de Quart de les Valls “El Molí”, Juan Luis Porcar del GRMHC, Raquel Dasca i Rosa María Morales, veïnes de la localitat, familiars de víctimes del franquisme i compromeses en activitats de recuperació de la memòria històrica. Gràcies a la informació aportada per Raquel i Rosa María es van documentar interessants dades referents tant a episodis repressius com a patrimoni històric.

Es va visitar el magatzem que va servir de camp de concentració a la localitat durant els mesos d’abril i maig de 1939, on es calcula van romandre prop de 2.000 presoners, on es van produir saques i execucions, i on va estar tancat Manuel Aragonés Altabella, avi de José Sevillà, que va recollir el testimoni i realitzar una recerca al respecte.

Es van visitar altres indrets de la localitat on està documentada l’existència de llocs de detenció o camps de concentració provisionals els primers dies finalitzada la guerra, fins el trasllat definitiu al camp de concentració vora la via del ferrocarril.  Una visita al cementeri de la localitat va possibilitat conèixer els llinatges d’algunes famílies sacsejades per la repressió i documentar el nínxol de Francisco Gómez Sevillà, afusellat a Castelló al 1943 al cementeri civil i traslladat al cementeri d’Almenara per la seua família a principis dels anys 80.

Finalment es va visitar el blocau que es troba a les afores de la localitat que ha segut recentment restaurat amb un panell informatiu que posa en valor i contextualitza aquesta peça de patrimoni de la guerra civil.

Estan obertes posteriors activitats i visites en el marc d’un possible projecte de recuperació dels restes i documentació de la memòria oral dels camps de concentració de la zona.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt