La batalla de Llevant, una victòria silenciada Guerra i revolució a Castelló (1936-1939), de Vicent Grau

Recentment editat per la Universitat Jaume I

Al principi de la Guerra Civil Castelló vivia una autèntica revolució social i econòmica. Tot i la importància de la CNT, amb onze col·lectivitats, la UGT i el PSOE eren majoritaris i hi imposaren el seu model de revolució socialista, fonamentada en el control obrer i les cooperatives voluntàries de base múltiple. Una resistència antifranquista a Castelló i les seues comarques que va ser determinant per a la victòria defensiva republicana en l’anomenada batalla de Llevant, silenciada per la historiografia franquista.
En aquesta batalla les tropes republicanes invaliden els tòpics del caos, la desorganització i la indisciplina del seu exèrcit en la Guerra Civil, només vàlids en algunes unitats militars. L’exemplar planificació de la batalla per part del coronel Leopoldo Menéndez va neutralitzar la superioritat franquista en aviació i artilleria a la serra d’Espadà, -cinturó defensiu republicà de la línia XYZ- però també a Viver-Xèrica i Caudiel, on va tenir lloc la victòria republicana contra l’exèrcit franquista.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt