Una família de Les Coves de Vinromà demana l’exhumació del seu oncle, enterrat el 1959 al Valle de los Caídos

La resolució de la petició va ser aprovada el passat 8 de febrer pel Consell d’Administració de Patrimoni Nacional a Madrid. La família es troba a l’espera de fer-se les proves d’ADN.

L’octubre del 2020 el Grup per la Recerca de la Memòria Història Les Coves de Vinromà va publicar a la revista Local Tossal Gros (nº 189) un article sobre exhumacions de represaliats enterrats en fosses comunes del franquisme al cementeri civil de Castelló, on es va incloure el nom d’una persona que tenia registrada el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica Castelló, com a mort  per accions de guerra, anomenat Francisco Barberà Puig. Jornaler. Estat civil solter. Nascut a Les Coves de Vinromà. Causa de la mort: metralla. Enterrat el 6 de juliol de 1938 al cementeri de Castelló a la part catòlica, fossa 16, fila 7. Arxiu inscrit al cementeri el 09/07/1938.

Gràcies a que aquest nom apareix publicat a la revista, la família es posa en contacte amb el Grup de les Coves, per explicar que no era soldat, i no va poder anar a la guerra. El motiu era que tenia un braç lisiat, i en tornar al poble de seguida, una vegada van passar les tropes franquistes el juny del 1938, va anar on havien caigut bombes, i en tocar un projectil li va explotar. En causar-li importants ferides el van portar cap a Castelló, on va morir a l’Hospital Provincial, sent enterrat a una fossa comuna el cementiri de Castelló, on s’enterraven també els soldats morts en el front de guerra.

Però la història no acaba aquí, ja que el GRMH Castelló tenia documentada aquesta mort a través dels registres del cementiri, i els llistats del Valle de los Caídos, constant-li que aquesta persona va ser traslladada al Valle de Los Caídos l’any 1959. Informació que desconeixia totalment la família de Francisco Barberà Puig, ja que el règim franquista va imposar aquests trasllats massius, sense informar mai a les famílies.

Un cop es va aclarint la història d’aquest jove de 18 anys natural de les Coves de Vinromà, el GRMH de Castelló posa en contacte al GRMH de Les Coves, amb Sílvia Navarro, de la Asociación de Familiares Para la Exhumación de los Republicanos del Valle de los Caídos (AFPERV) de Madrid, que havia fet un consulta al GRMH Castelló per un familiar seu. Quan se li va preguntar sobre aquest cas de Les Coves, de seguida es va oferir a ajudar. Poc després ens confirmava  la ubicació exacta d’aquesta persona al Valle de los Caídos. A partir d’aleshores es mantindrà una coordinació constant per assessorar sobre la possibilitat de fer una petició formal d’exhumació d’aquest familiar.

Quan la família és degudament informada d’aquestes possibilitats i manifesta voler tirar endavant l’exhumació del seu oncle, en nom de les seues dos nebodes, Juana Barberà sales, Josefa Barberà Sales i el seu nebot, Francisco Barberà Sales, s’inicia el procés formalment.

Per seguir amb la tramitació, el desembre de 2020 es fa una trobada a Les Coves amb els familiars de Francisco Barberà Puig, el GRMH Castelló amb Juan Luis Porcar, i el GRMH Les Coves amb Javi Bueso. En aquesta trobada s’aportaren informacions i fotografies, a més de signar els documents per iniciar la petició d’exhumació del seu oncle.

Posteriorment el GRMH Les Coves inicia les gestions, fent arribar els documents signats al Ministeri de Justícia, al Consell d’Administració de Patrimoni Nacional i a la Secretaria de Estado de Memòria Democràtica. Tot açò amb el seguiment i coordinació de la Asociación de Familiares Para la Exhumación de los Republicanos del Valle de los caídos (AFPERV) , que gràcies a la seva experiència en el camp, coneix molt bé aquets procediments, i ha estat pendent en tot moment de com evolucionava la petició.

L’últim pas va consistir a entregar a l’Administració el màxim de documents que provaren el vincle familiar amb el difunt, des dels documents d’identitat dels nebots, a les partides de naixement, llibre de família, i certificats de matrimoni i defunció del seu pare, germà de Francisco Barberà Puig.

Finalment el passat 8 de febrer va ser aprovada la sol·licitud d’exhumació de Francisco Barberà Puig pel Consell d’Administració de Patrimonio Nacional, enviant el document al GRMH Les Coves el passat 15 de febrer, moment en què es va informar la família, al GRMH Castelló i l’AFPEVR de Madrid.

Un cop aprovada la petició, encara queden pendents molts passos a seguir, des de la realització de les proves d’ADN als familiars, l’inici del procés d’exhumació, la localització física de les restes del cos, etc… Afortunadament, ja se sap que les restes del cos estan completament ubicades en els llibres de registres d’inhumacions del Valle de los Caídos (Tomo I. Nº 1323, Data d’inhumació 24/03/1959. Relació nº115 columbario 489,nivel 1antiguo de la Capilla del Santo Sepulcro -nivel actual 0- ), gràcies a la feina feta per l’Associació AFPEVR de Madrid.

Esperem que aquest procés vage avançant, i anime a altres famílies a fer el mateix. I en el menor temps possible puguem afirmar, que Francisco Barberà Puig va ser el primer covarxí i castellonenc exhumat del Valle de los Caídos, per tornar al poble amb els seus, per dignitat, per respecte, per justícia.


Javi Bueso.

GRMH Les Coves de Vinromà.

Febrer de 2021

Barcelona.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt