Manifest del GRMHC sobre el patrimoni de la memòria

Manifest

Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló

 

El patrimoni arqueològic de la ciutat, com a herència cultural de la societat, cal que sigue preservat. Un cas el trobem en la murall liberal, element conservat i protegit des de l´Ajuntament de Castelló com a testimoni divulgatiu de la nostra història local.

Al llarg de la guerra civil l´Ajuntament de Castelló i els seus habitants van construir nombrosos refugis antiaeris per a protegir a la ciutat i a la seua població dels bombardejos.
De la guerra civil resten en la ciutat nombrosos refugis antiaeris. Es coneixen 43 públics i més de 200 privats. Una gran majoria han desaparegut, però encara hi ha alguns que estan força bé com és el cas del refugi de la plaça Tetuán, ben conservat ja que es va reforçar amb ciment en els anys 50. A l´arxiu municipal hi ha documentació al respecte. Així com projectes, plànols i pressupostos fets per l´Ajuntament de Castelló.
Es patrimoni cultural que deurem conservar si no volem esborrar una part important de la història recent de la ciutat; història que avui encara es troba en la memòria de moltes persones.
L´urbanisme a poc a poc els ha fet desaparèixer en lloc de protegir-los.

La sensibilitat pel patrimoni cultural es present en altres ciutats com Barcelona, Almeria, Cartagena i, no fa molt, a Alacant -on l’Ajuntament s’ha sumat a la proposta de la Comissió Cívica per establir un itinerari històric al voltant dels refugis- dissenyant un model de conservació i utilització d´un refugi com a espai cultural.
Recentment el Consell Valencià de Cultura ha elaborat un informe instant a la conservació del patrimoni històric de la guerra civil a la Comunitat Valenciana.

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló participa a la societat castellonenca, institucions i entitats implicades en la cultura i el seu patrimoni les següents propostes:

–    Demanem la protecció del nostre patrimoni arqueològic.

  1. Volem que l´ajuntament de Castelló protegeixi els refugis antiaeris de la guerra civil.
  2. Volem aprofitar els refugis com espai cultural. Així, per exemple, començar pel refugi de la Plaça Tetuan.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt