Manifest del Grup sobre llibre d’apologia feixista

MANIFEST DEL GRUP PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE CASTELLÓ SOBRE LA PUBLICACIÓ D’APOLOGIA FEIXISTA DE LA DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ

Adhesió

Llistat d’adhesions al manifest

El regim franquista, instaurat mitjançant un violent cop d’estat, va causar milers de víctimes mortals (assassinats, afusellaments i morts a les presons) i una repressió física, política, econòmica i social durant prop de 40 anys a tots els qui van perdre la guerra i els seus descendents.

El franquisme és responsable de sistemàtiques violacions dels drets humans i a sigut condemnat en diferents resolucions de l’ONU i altres organismes internacionals, com ho van ser la resta de règims feixistes europeus com l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista.

Fer apologia del feixisme podría ser constitutiu del delicte d’apologia o enaltiment del terrorisme (art. 578 del Codi Penal) o d’apologia del genocidi (art. 607.2 del Codi Penal) referent a la difusió de doctrines que neguen o justifiquen els delictes de genocidi, o pretenguen la rehabilitació de règims o institucions que emparen polítiques generadores dels mateixos. El negacionisme històric i l’apologia del feixisme es delicte en països europeus com Alemanya i Itàlia, i es rebutja políticament i socialment en qualsevol societat basada en uns valors democràtics i de convivència pacífica.

El recent llibre publicat per la Diputació de Castelló, “Espanya, sueño imposible” de José Luis Lapeña Carrasco, en el marc d’una política cultural dirigida a tots els ciutadans i editat amb fons públics, es històricament i acadèmicament insostenible -falta al rigor històric més elemental-, i suposa una agressió als milers de víctimes de la repressió franquista, els seus familiars, i als valors democràtics de la nostra societat. Ens trobem davant un cas d’apologia feixista, apologia del terror, incompatible amb els fins i objectius d’una institució pública en la nostra societat.

El Sr. Mulet, diputat de Cultura, no te cap legitimitat per acollir-se a conceptes com la llibertat d’expressió, un dret fonamental que no empara la defensa de les violancions dels drets humans, i que va ser prohibit segons Llei 22 d’abril de 1938 pel Nou Estat franquista, el mateix regim que es motiu de lloances en una publicació amb unes consideracions eticament reprovables.

Exigim la immediata retirada de la publicació i que siguen assumides les responsabilitats polítiques corresponents amb la dimissió del president de la Diputació Carlos Fabra i el diputat de Cultura Miguel Ángel Mulet.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt