Novetat bibliogràfica: Guerrilleros y comunistas. La apuesta armada del PCE: la Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón, de Raül González Devís

Una nova publicació del nostre company del GRMHC, Raül González Devís, professor de Geografia i Història i doctor per la Universitat Rovira i Virgili. Especialitzat en la resistència armada antifranquista i en processos de violència política, les seves línies de recerca l’han portat des de la dictadura de Primo de Rivera al franquisme; també ha treballat sobre la didàctica i l’ensenyament de la història, així com en estudis locals i comarcals centrats en les comarques del nord del País Valencià. És autor del llibre Tragèdies Silenciades. Repressió franquista i maquis en les comarques del nord del País Valencià, així com de diferents articles i col·laboracions en obres col·lectives.

Aquest llibre se situa en els terribles anys quaranta del segle XX i s’endinsa en la gestació i desenvolupament de la resistència armada antifranquista impulsada pel Partit Comunista d’Espanya (PCE). Analitza la seua agrupació insígnia, l’Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó, i posa el focus en aspectes poc analitzats fins ara del seu combat contra la dictadura. Al llarg dels seus sis capítols s’aborden els vaivens de la política del PCE i la seua relació amb l’Agrupació, els intents comunistes de controlar les unitats guerrilleres, la seua composició interna i es posa llum sobre les hiperbolitzades tensions entre comunistes i cenetistes.

Emmarcant el fenomen en el context internacional del moment, s’analitza la pràctica política i operacional de l’Agrupació, l’esforç propagandístic per a atraure a sectors populars i es desenvolupen els factors que expliquen el seu declivi: juntament amb la repressió, l’insuficient suport popular o les mancances logístiques, sobreïx l’anàlisi de les friccions internes de l’Agrupació, particularment de les desercions i dels ajusticiaments.

L’obra, lluny de la simplificació o del caràcter purament descriptiu, pretén comprendre un fenomen polièdric (tant criminalitzat com idealitzat), així com rescatar als seus protagonistes. Històries repletes d’esperances, sacrificis i dolor que es desenvolupen en les presons, en l’exili i en la clandestinitat dels campaments guerrillers. Vivències dramàtiques i plenes de penalitats d’uns homes i dones que van fer de la lluita contra la dictadura el seu projecte vital.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt