Personalitats castellonenques de la memòria històrica de l’exili, vinculades a la formació dels xiquets de la Guerra

El divendres dia 28 d’abril va tenir lloc, en l’Aula Magna de l’Institut Francesc Ribalta de Castelló de la Plana, una sessió sobre Personalitats de l’Exili vinculades a l’aventura dels Xiquets de la Guerra, organitzada per l’Ajuntament de Castelló i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, i l’Associació Guerra i Exili. L’acte, en el marc de l’Exposició a Castelló de la Plana, que havia sigut presentada per Joan Barceló, va explicar sobre el procés de preparació i de difusió de la memòria històrica de l’acolliment de la Unió Soviètica des del 1937. En la seua educació van col·laborar aqueixes personalitats de manera indeleble, segons va assenyalar Dolores Cabra, en nom de l’Associació.

Després d’una presentació de la regidora Verònica Ruiz, de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, va intervenir Lluís Meseguer (Universitat Jaume I), que va parlar sobre l’època de la Segona Guerra Mundial i la participació de Castelló, el País Valencià, particularment en l’àmbit de la cultura, en els moments de la lluita per la llibertat i la pau d’Europa. A continuació, Jorge Vidal Perona (Universitat de València), va glossar la figura del seu avi, l’animador cultural, actor i escriptor Diego Perona Martínez, en aquells anys educador d’Obninskoye i en l’evacuació de Basel i la zona de Sarátov, i posteriorment escriptor i locutor de Radi Moscou; en aqueixa època, al costat del periodista José Santacreu i la seua companya Pepita Ruiz, educadors en els mateixos col·legis, dels qui va parlar Carmen Santacreu, dels seus valors i relació amb el grup de valencians de l’exili a Moscou. També va intervenir Reyes García Burdeus (Escola Oficial d’Idiomes i traductora), que va glossar la figura de la comunicadora Josefina López Sanmartín, que en aquells anys va passar per la Planiernaya, i durant la Guerra, i posteriorment, en les emissions de Radio España Independiente. També es van evocar altres companys de l’aventura pedagògica i social d’aquest grup vinculat familiarment a Castelló de la Plana (així, de la pedagoga Luz Megido i el seu company Vicente Sánchez, segons memòria de la seua filla Luz Sánchez Megido; i d’Alejandra Soler, recentment morta). Però sobretot, segons van assenyalar tots els participants, es va parlar de la vibrant actualitat que les vivències dels xiquets exiliats, en aquells temps, del feixisme i la barbàrie, i ara, d’altres guerres i altres terres, projecten sobre la situació d’Europa i de la Humanitat.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt