Presentació del Catàleg “Castelló sota les Bombes”

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica va presentar el dia 7 en la llibreria Babel de Castelló el seu catàleg “Castelló sota les Bombes”

Aquest llibre, publicat per l’editorial Onada, és un treball d’investigació històrica i de recopilació de material fotogràfic i documental al voltant dels bombardeigs que va patir la ciutat durant la guerra civil i la xarxa de refugis que va construir l’ajuntament i els ciutadans per a la seua protecció.

Maribel Peris, responsable d’Història Oral del Grup va presentar l’acte explicant els objectius de la publicació, el treball i la trajectòria del Grup. Juan Luis Porcar, responsable de l’arxiu va explicar el treball de recerca i la recollida d’informació documental, arxivística, fotogràfica i de material gràfic, per finalitzar Jordi Caballero, responsable de Mitjans Audiovisuals va explicar breument el contingut del catàleg i va reflexionar sobre la importància en la recollida de testimonis i la conservació del patrimoni històric de la guerra civil. La projecció d’una presentació audiovisual sobre l’exposició “Castelló sota les bombes” i d’un reportatge sobre el refugi de la plaça Tetuan va tancar un acte que va reunir a més de 60 persones interessades en la matèria.

Durant la Guerra Civil Espanyola la població civil es va convertir, per primera vegada en la història, en objectiu militar i víctima de bombardeigs indiscriminats, banc de proves per al feixisme internacional de la Segona Guerra Mundial, que començaria pocs mesos després. La ciutat de Castelló, com moltes altres, va ser objectiu d’aquests bombardeigs: així ho testifiquen al voltant de 150 víctimes mortals, entre elles 24 joves i nens, milers de persones evacuades, 629 cases destruïdes, 605 danyades, col·legis, hospitals i altres edificis públics destruïts o seriosament danyats, i una àmplia xarxa de refugis que per a la seua defensa van construir l’ajuntament i els particulars.

Una història desconeguda per a molts, esborrada de la nostra memòria, que el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica ha rescatat després de mes d’un any d’investigacions, de la consulta d’arxius, bibliografia i altres fonts històriques, de la recopilació i adquisició de material documental i fotogràfic tant a nivell local com estatal en ocasions inèdit d’indubtable valor històric i de la recollida de diferents testimonis orals sobre el tema.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt