Projectes de treball sobre arxius i memòria democràtica al País Valencià

La Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià i la conselleria que dirigeix Rosa Pérez Garijo han signat el primer Conveni de col·laboració en matèria de recuperació de la memòria democràtica. La consellera Rosa Pérez Garijo ha assenyalat què aquest Conveni és un fet històric, ja que durant molt anys les associacions memorialistes han fet un treball imprescindible per la memòria i dignitat del nostre país, i ara treballem de la mà per la memòria, la justícia i la reparació.

Un dels àmbits de treball que desenvolupa aquest conveni és el dels projectes envers els arxius i la memòria democràtica. Fa més d’una any la Conselleria va crear un grup de treball al respecte del qual formen part Cristina Escribá ( Associació Institut Obrer), Dolores Cabra (Asoc. Guerra y Exilio) i Juan Luis Porcar (GRMHC). Aquest grup mitjançant el conveni signat entre la Conselleria i la Coordinadora desenvoluparà dos projectes: un referent a la memòria oral de les víctimes i famílies vinculades a processos d’exhumació per part de Cristina Escrivá, i un altre relatiu a l’elaboració d’un inventari de memòria democràtica als arxius de les comarques de Castelló. En el marc d’aquest segon projecte i a banda dels contactes i treballs que s’han posat en marxa amb l’Arxiu Històric Provincial, l’Arxiu de la Diputació de Castelló i els arxius municipals, es va contactar amb el Centre Penitencari de Castelló mitjançant la Subdelegació del Govern de Castelló per documentar l’estat de l’arxiu de l’antiga presó de Castelló. Aquest arxius ja va ser inventariat i investigat pels membres del GRMHC Teresa Armengot i Juan Luis Porcar els anys 2008 i 2009 mitjançant un permís de recerca proporcionat pel Ministeri de Justícia. El passat 14 de maig la directora de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, Rosalia Cantero, l’arxiver Juan Claramunt i Juan Luis Porcar, membre col·laborador de la Direcció General de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern en aquesta matèria i del GRMHC, van mantindre una reunió amb la directora del centre Celia Bautista, es va visitar la documentació històrica de l’antiga presó i es van comprometrea treballar perquè almenys part del fons històric puga ser transferit enguany a l’AHPC i ser accesible a la consulta i a la investigació.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Scroll to Top