Reunió entre el GRMHC i l’Associació Memòria Històrica de Quart de les Valls “El Molí” per impulsar un projecte de memòria col·laboratiu i visita a itinerari d’espais de memòria

Dissabte 27 de març de 2021 membres del GRMH de Castelló ens van reunir a Quart de les Valls amb José Sevillà, representant de l’Associació
Memòria Històrica de Quart de les Valls “El Molí”, amb l’objectiu d’iniciar els contactes per impulsar un possible projecte de recerca i audiovisual al voltant dels camps de concentració franquistes que finalitzada la Guerra Civil es van instal·lar pròxims a la línia XYZ, des de la costa fins l’interior. També vam dedicar la jornada a una visita guiada per la localitat de la mà de José Sevillà que ens va explicar els treballs, projectes i espais de memòria que han impulsat i senyalitzat els últims anys, com podeu veure en aquest text que ens ha redactat al respecte acompanyat de les imatges que il·lustren la notícia.

Diferents espais de memòria democràtica s’han realitzat a la localitat de Quart de les Valls al llarg dels 4 anys que porta l’Associació Memòria Històrica de Quart de les Valls “El Molí”, treballant per la recuperació dels valors democràtics en la xicoteta localitat de La Vall de Segó.

– El 29 d’abril del 2017, es va inaugurar la placa d’homenatge als 19 soldats morts i desapareguts durant la guerra civil a l’ajuntament de Quart de les Valls.

– El 23 de març del 2018, es va inaugurar les nomenclatures de la diputada Clara Campoamor i l’Ideal Femení (Sindicat Obrer de dones en la localitat durant la II República), sent les primeres nomenclatures de caràcter femení i no religiosos en els carrers del municipi.

– L’11 d’abril del 2019, es va inaugurar la nova nomenclatura Passeig Baltasar Asensi Bayona (alcalde republicà del Front Popular). Un Passeig que uneix el poble amb el bonic paratge natural de La Font de Quart.


– El 20 d’octubre del 2019, amb un acte molt emotiu, dos dones refugiades durant la guerra civil a la localitat de Quart de les Valls, junt a una veïna del poble que va acollir refugiats i amb una xica jove refugiada actual, inauguraren en l’Ajuntament de Quart de les Valls la placa d’homenatge en memòria de la solidaritat del poble en l’acollida de centenars de refugiats i evacuats durant el conflicte armat

– El 6 de març, dins de les jornades reivindicatives del dia de la dona treballadora, es projecta el Mural de Clara Campoamor en el carrer que porta el seu nom.

-Aquestes iniciatives de l’Associació, presentades mitjançant sol·licitud a l ‘ajuntament de Quart de les Valls, venen acompanyades la majoria amb la presentació de la publicació d’un llibre, que complementa i dona força a la proposta per el context històric de l’estudi. d’Aquesta forma s’aconsegueix que quede un espai de memòria democràtica a la localitat on es normalitza i per fi es reconeixen els valors democràtics d’igualtat i progrés.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Scroll to Top