Últime visites a les exhumacions i tancament del projecte educatiu del curs escolar 2022-2023

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha tancat el projecte educatiu d’aquest curs escolar 2022-2023 amb la visita de l’alumnat de 4t d’ESO de l’IES Francesc Ribalta als treballs d’exhumació de les víctimes de la repressió franquista al cementeri de Castelló. Els membres del GRMH, Queta Ródenas i Montserrat Ferrer, han guiat dues visites al riu Sec, on es produïen els afusellaments, i al cementeri, on 971 víctimes de la repressió van ser soterrades en fosses comunes.

Al llarg d’aquest curs escolar s’han realitzat 45 visites guiades a les exhumacions de les víctimes de la repressió franquista, amb la participació de més de 1000 alumnes; primer, en la campanya subvencionada per l’Ajuntament duta a terme per l’empresa Arqueoantro i, posteriorment, en la campanya de la Generalitat Valenciana a càrrec de l’empresa Carpetània. La majoria d’aquestes visites han estat adreçades a l’alumnat de centres educatius de secundària obligatòria i batxillerat, però també se n’han organitzat algunes específicament adreçades al professorat i a diferents col·lectius que les han sol·licitades.

D’altra banda, cal destacar també les visites al front de la Guerra Civil a Viver, amb un itinerari per les trinxeres de la línia XYZ i visita al Centre d’Interpretació de la Batalla de Llevant (CIBAL), guiada pel company Ramon Juan.

Per al GRMH de Castelló el Projecte Educatiu és un element fonamental dins de les nostres actuacions per tal d’arribar a la societat de Castelló i, especialment, al jovent. Perquè és en els centres educatius, a través del professorat, com millor es pot contribuir a la formació en valors democràtics dels ciutadans del futur, mitjançant l’accés a la nostra història democràtica i de resistència contra la dictadura.

Per això, a més de posar a disposició del professorat els nostres recursos (biblioteca, arxiu, publicacions del grup, arxiu de fonts orals, exposicions, xarrades, documentals i material didàctic penjat al web del grup) hem organitzat, al llarg d’aquest curs escolar, activitats específiques per als docents. Així, membres del Grup (J.L. Porcar, J.M. Palomar, Teresa Armengot, Maribel Peris, Paco Mezquita, Queta Ródenas, Jordi Aguilar i Montse Ferrer) han impartit 20 hores de formació dins del curs organitzat conjuntament amb el CEFIRE de Castelló sobre “Memòria històrica i democràtica a Castelló: materials, recursos i experiències a l’aula”; també hem col·laborat en el curs del CEFIRE “L’itinerari didàctic com a projecte interdisciplinari en Formació de Persones Adultes” amb un itinerari urbà per diversos llocs de memòria: el refugi antiaeri de la plaça de Tetuan, els monuments més rellevants de l’itinerari republicà i el cementeri civil de la ciutat.

Per últim, també s’ha participat en les activitats realitzades dins del projecte municipal de Castelló Ciutat Educadora, en la Festa per la Llengua organitzada a la Vall d’Uixó per Escola Valenciana, en les Jornades “La memòria democràtica desenvolupada a les aules” al Castell d’Alaquàs organitzades pel CEFIRE i la XEiM, i, a més, s’ha elaborat una guia didàctica per a facilitar la visita de l’exposició “Terra marcada. Cinc anys d’exhumacions i memòria a Castelló.”

Agraïm la seua participació a tot el professorat que s’ha implicat en aquestes activitats, perquè sense el seu compromís i la seua dedicació aquest projecte educatiu no haguera estat possible. 

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt