El passat 23 de març s’ha tancat el curs “Memòria Històrica i Democràtica a Castelló: materials, recursos i experiències a l’aula”, organitzat pel CEFIRE de Castelló i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, per segon any consecutiu. Enguany, sota la coordinació de Julia Jordà, assessora de l’Àmbit Humanístic i Social, el curs s’ha ampliat a 30 hores de durada, durant les quals s’han tractat temes relacionats amb la memòria històrica des de la perspectiva de la ciutat de Castelló i comarques. Els ponents, membres del GRMH i professors en actiu, han abordat diversos temes, com ara la II República a Castelló, els bombardejos, la Guerra Civil, l’exili, la repressió en general i la repressió que van patir les dones en particular, les exhumacions, el maquis o el cinema de guerra. El curs, de caràcter semipresencial, ha combinat sessions de caire més informatiu amb visites guiades, com ara l’itinerari pel Castelló republicà, el cementeri de Castelló, l’institut Juan Marco i l’exposició ‘Castelló sota les bombes’.
Entre els ponents del curs cal destacar la presència de professors en actiu que han explicat els projectes que estan duent endavant en els seus centres per a introduir els temes de memòria a l’aula: Fernando Peña de l’IES Bovalar, Alejandro Forner de l’IES Benigasló, Raül González de l’IES Sos Baynat, membres també de la Xarxa Educació i Memòria. També, Vicente Benet, catedràtic del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I, va abordar el tema del cinema com a recurs per a la història, amb l’anàlisi crítica de diversos documentals. Per altra banda, diferents membres del GRMH de Castelló (Juan Miguel Palomar, Jordi Aguilar, Maribel Peris, Francesc Mezquita, Montserrat Ferrer, Juan Luis Porcar, Teresa Armengot i Queta Ródenas) han mostrat els recursos que es poden trobar a la web del GRMH, i els
projectes i iniciatives que el grup desenvolupa dins del seu projecte educatiu, i que es troben a disposició del professorat i alumnat interessat.