Finalització de la segona campanya d’exhumacions de la Generalitat Valenciana al cementeri de Castelló

Durant la tercera setmana de desembre de 2020 va finalitzar el treball de camp d’excavació i exhumació de les restes de 18 víctimes de la repressió franquista localitzades a la Fila 2 del cementeri civil de Castelló.

Aquesta campanya d’exhumacions impulsada pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, realitzada per l’equip Arqueoantro, organitzada, contractada i subvencionada per la Generalitat Valenciana, es va iniciar el 30 de novembre finalitzant els treballs de camp el 17 de desembre de 2020. Es va actuar sobre la Fila 2 del cementeri civil, excavant-se i exhumant-se la totalitat de les seues 18 fosses, ja que a les tres primeres files del cementeri trobem fosses individuals, mentre que a partir de la quarta fila es tracta de files o rases on les restes dels represaliats estan col·locades en línia unes al costat d’altres. Al principi de la campanya es contava amb cinc familiars demandants i localitzats, però el treball de cerca de les famílies ha aconseguit localitzar quatre famílies més, i finalment són nou els familiars que han sigut informats i han participat en el procés d’aportació de mostres d’ADN necessari per la identificació genètica. els més de 50 dies de treball també s’ha pogut localitzar a nous familiars, agafar noves mostres d’ADN de famílies d’aquesta fase i de projectes futurs, i incorporar noves demandes d’exhumació.

L’any 2020 ha significat un avanç molt important en els processos d’excavació i exhumacions al cementeri de Castelló, ja que les dues campanyes realitzades per la Generalitat Valenciana a més de la campanya realitzada conjuntament per l’Ajuntament i la Diputació de Castelló, ha possibilitat l’exhumació d’un total de 78 víctimes de la repressió franquista del total de 110 exhumacions realitzades des de 2018, quan van començar a impulsar-se els projectes d’exhumació. Ara continua el treball de laboratori, amb estudis antropològics i genètics que esperem en uns mesos ens possibilite tenir noves identificacions.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt