I Cicle de conferències de la Memòria. Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià. Aula d’Història i Memòria Democràtica.

Llocs de Memòria al País Valencià. Albatera, Paterna, Línia XYZ. L’experiència en altres llocs.

El dimecres dia 20 d’octubre a la sala La Muralla del Col·legi Major Rector Peset es va fer la segona jornada del Cicle de Memòria organitzat per la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica al País Valencià i per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València.

En la primera jornada del 13 d’octubre, d’inauguració del cicle de conferències, es va abordar ” la nova Llei de Memòria Democràtica: la Justícia per les Víctimes i la Impunitat del Franquisme”. Les intervencions van estar a càrrec de José Ramón Juániz, jurista expert en Drets Humans, jutge del Tribunal Internacional per a l’aplicació de la Justícia Restaurativa al Salvador entre 2009 i 2019. Carlos Castresana, fiscal del Tribunal de Comptes i autor en 1996 de la denúncia de l’Audiència Nacional contra Pinochet i va dirigir entre 2007 i 2019 la Comissió Internacional ” Contra la Impunitat en Guatemala”.

Aquesta segona jornada del dia 20, va tractar sobre els Llocs de Memòria al País Valencià. Van intervenir: Queralt Solé investigadora i professora de la Universidad de Barcelona, ha segut responsable de la unitat de fosses comunes del Memorial Democràtic de Catalunya, assessora en materia de fosses del govern català, i actualment representant de la Universitat de Barcelona al Comitè Científic del Memorial Democràtic . La seua conferència va versar sobre llocs de memòria a Catalunya amb una una valuosa mostra fotogràfica i documental acompanyada de reflexions sobre les polítiques de memòria en relació a aquests espais de memòria.

A continuació es va desenvolupar una taula rodona. Els participants van ser Felipe Mejias, Amparo Belmonte i Vicent Grau. Felipe Mejias , arqueòleg i director dels treballs al camp de concentració d’Albatera, va exposar les línies d’investigació i actuació a la localitat de San Isidro sobre el camp, recerca de fosses arran de testimonis, i trobada d’osos. Amparo Belmonte, presidenta de la Plataforma d’Associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de les Fosses Comunes de Paterna, va informar del recorregut de les famílies i la constitució de les associacions i Plataforma a Paterna; la lluita per al dret de veritat, justícia i reparació. Vicent Grau, doctor en història i expert en la línia XYZ, va dissertar sobre la logística i el valor de la línia defensiva, de la batalla de Llevant com a important resistència i la posta en valor, símbol de la lluita, en defensa de la Segona República. La sessió va estar moderada per la nostra companya Maribel Peris.

Les properes jornades del Cicle de Conferències seran els dies 28 d’octubre i 4 de novembre i es tractaran els temes de la Memòria Democràtica i l’Educació, i la Transició al País Valencià respectivament.

Conferència de Queralt Solé
Taula rodona

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt