I Jornades de Memòria Històrica de Castelló

Les primeres jornades per la memòria celebrades a Castelló foren organitzades pel Casal Popular (Associació cultural La Masovera). En aquestes jornades neix l’embrió del Grup per la memòria. Les jornades, celebrades al Desembre del 2.003 a la Biblioteca Provincial, es van dividir en tres sessions.

En la primera sessió Joaquin Varea i altres membres de l’Associació republicana Gonzalez Chermà contaren el seu testimoni en una taula rodona; l’exili i els afusellaments va centrar un acte amb un alt contingut emocional.

En la segona sessió l’historiador Joan Lluís Porcar va xerrar al voltant de la repressió franquista, va exposar el seu treball de consulta dels expedients d’inculpats pel tribunal de Responsabilitats Polítiques i de víctimes mortals en la ciutat de Castelló, abordant el fenomen repressiu des d’un caràcter global, les seves característiques, els seus mecanismes, la seua tipologia, el marc jurídic i legislatiu en el qual es desenvolupa l’evolució dels estudis sobre repressió en l’àmbit estatal i les fonts històriques i els estudis existents sobre repressió a Castelló, per a acabar amb l’exposició de les seves investigacions.

Finalment els historiadors Ferran Archilés i Maria Folch realitzaren una conferència sobre la memòria del franquisme a Castelló amb la que es van finalitzar les primeres jornades. En aquesta darrera sessió els conferenciants es van centrar en l’absència de memòria, el primer franquisme a Castelló, la configuració del règim a escala local i les seves peculiaritats.

Fes camí amb Memòria

Vols col·laborar amb el Grup, vols rebre el nostre butlletí? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

    Scroll to Top