Informe del Grup sobre les víctimes de la repressió franquista al cementiri de Castelló i la inscripció dels seus noms a les plaques del cementiri civil

El 9 d’abril de 2015 el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica Castelló va presentar un escrit a l’Ajuntament de Castelló demanant que en les làpides del recinte civil del cementiri de Castelló consten els noms de totes les persones afusellades i soterrades al cementiri independenment de la seua localització al cementiri civil o catòlic. El motiu d’aquest escrit es du a terme després de recollir  les demandes de diversos familiars de persones afusellades i soterrades al cementiri de Castelló, que durant els últims anys han comentat a representants del nostre grup que els noms dels seus familiars afusellats no es troben a les làpides col·locades l’any 1988 per l’Ajuntament de Castelló al recinte del cementiri civil.

Per part de l’Ajuntament ens van demanar informació al respecte i el GRMH els va lliurar un informe detalladat resultat de la seua recerca i comprovació sobre les víctimes de la repressió franquista al cementiri de Castelló, explicant el següent:

L’any 2012 el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica  va realitzar un estudi -consultant fonts documentals, bibliogràfiques i treballs d’investigació sobre la repressió franquista-, per identificar a les víctimes de la repressió franquista soterrades al cementiri de Castelló amb la seua localització al cementiri civil o al catòlic, amb l’objectiu de donar informació i respostes concretes per la localització i identificació de les persones i les característiques dels enterraments i oferir així informació al respecte als familiars dels repressaliats i a la ciutadania en general.

Segons algunes dades d’aquest estudi el total de víctimes mortals a la ciutat de Castelló conseqüència de la repressió franquista va ser de 977 de les quals un total de 962 van ser soterrades al cementiri de Castelló -885 afusellats, 75 morts a la presó de Castelló o a l’Hospital Provincial i 2 víctimes conseqüència de la repressió extrajudicial. Un total de 529 de les víctimes van ser soterrades al conegut com a cementiri civil i 433 a les fosses del cementiri gran o catòlic.

Amb motiu de les consultes d’algunes persones sobre la no inscripció dels seus familiars a les plaques o làpides de pedra del cementiri civil, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica va fer una primera comprovació de noms i va informar de la qüestió a l’Ajuntament de Castelló. Posteriorment amb motiu del requeriment realitzat pel gerent de l’empresa Nuevo Cementerio, membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló van realitzar una comprovació exhaustiva en relació a la inscripció de les víctimes de la repressió franquista a les plaques del cementiri civil. El resultat d’aquest estudi es el següent:

1rA les plaques del cementiri civil de Castelló falten els noms de 461 víctimes de la repressió franquista que va adjuntar en un llistat , indicant el nom i la data de la mort de cada persona ordenades cronològicament.

D’aquestes 461 víctimes i segons la seua tipología 382 son afusellats, 77 van morir a la presó de Castelló o a l’Hospital Provincial i 2 són víctimes conseqüència d’episodis de repressió extrajudicial. Segons la seua localització de les 461 víctimes, 421 es troben al cementiri catòlic i 40 al cementiri civil.

2nEn relació a les persones inscrites a les plaques del cementiri civil com a víctimes de la repressió franquista i segons el nostre estudi i les nostres comprovacions un total de 133 inscripcions presenten errades en el nom o cognom, o en la data de la mort. Un total de 9 inscripcions no haurien d’estar a les plaques, corresponen a: dos víctimes de la repressió que no estan soterrades al cementiri de Castelló sino al cementiri de Borriol; tres persones que no es poden considerar víctimes de la repressió franquista perquè la causa i circumstàncies de la seua mort és diferent; i quatre inscripcions que estan duplicades.

De totes aquestes incidències van adjuntar un altre document indicant en un llistat ordenat per plaques numerades d’esquerra a dreta de la 1 a la 14, les inscripcions que presenten errades o altra casuística en cada placa.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt