Informe Solsona. Fossa a Vilafamés

INFORME ACTIVITAT DESAPAREGUT A VILAFAMÉS

Sergi Salvador

Data: dissabte 22 de juliol 2006.

Lloc: Vilafamés.

Familiars desaparegut: Pilar Alvalate Solsona, Antoni Solsona Nebot fill, Antoni Solsona Delgado net.
Membres del Grup: Maria Angels Esteller, Sergi Salvador.
Contactes del poble: Vicent Esteller Mallasén, Miquel “Micalet” Mallasén.

Pilar Alvalate, veïna de Puertomingalvo, entra en contacte amb el Grup per la Recerca per sol·licitar ajuda al voltant d’un desaparegut de finals de la década del 40, el seu oncle Pedro Solsona Garcés. Al temps Antoni Solsona Nebot, natural de Vistabella i amb domicili a Castelló de la Plana, repren el contacte amb el Grup per la Recerca pel mateix desaparegut. Antoni Solsona Nebot és el fill de Pedro Solsona Garcés.

Ens informen que Pedro Solsona era un masover del Mas del Monzó a Vistabella, assassinat per la Guàrdia Civil a Vilafamés a l’Octubre de 1947, acusat de col·laborar amb els maquis. El cos de Pedro Solsona roman desaparegut.

Entrem en contacte amb Maria Angels Esteller, membre del Grup, veïna de Villafamés, per tal de contar-li aquelles dades que coneixem del cas. El tinent Lobo de la Guàrdia Civil detingué els primers dies d’Octubre en Vistabella a Pedro Solsona junt a un altre home, Manolo Salvador, també veí del terme, ambdos sota la mateixa acusació. Després de passar dos o tres dies detinguts al poble se’ls emportaren camí de Castelló de la Plana  i dins del terme de Villafamés els afussellaren.

Maria Angels informa que coneix un avi del poble, Miquel Mallasén, de 88 anys, que rememora una història coincident i reconeix el lloc on els assassinaren. Concertem una cita per al matí del dissabte del 22 de juliol.

Antoni Solsona Nebot i Antoni Solsona Delgado, junt als membres del Grup de Recerca i Vicent Esteller, veí de Vilafamés i antic alcalde del poble, ens entrevistem amb Miquel Mallasén. Miquel tenia prop de 30 anys i recorda que en aquells dies de l’octubre de 1947 un veí del poble els contà que en el Coll de Fenosa la Guàrdia Civil tenia 2 homens acusats de pertànyer als maquis, i junt a un amic marxaren encuriosits amb la bicicleta fins al Coll de Fenosa on a la segona revolta observà com la Guàrdia Civil de Villafamés traslladava els cosos morts en direcció del cementiri. Després l’avi s’enterà que eren 2 masovers de Vistabella, però sempre se’ls recordà com a 2 guerrillers dels maquis.

Demanem l’acta de defunció a un treballador de l’Ajuntament de Villafamés. Davant la demanda dels familiars per conèixer on descansen les restes de Pedro Solsona, Vicent  Esteller informa que els cossos estigueren 20 anys en una fossa comú del cementiri, on un cop transcorregut aquest peridoe i sense que cap persona reclame per ells, traslladen les restes a l’ossari del cementiri. Visitem el cementiri. Seguidament ens traslladem fins al Coll de Fenosa on visitem l’espai on els assassinaren.

Finalment marxem de nou a Castelló, amb els familiars un poc més tranquils per allò del que s’han assabentat, i a l’espera que els informe de la propera assemblea del Grup de Recerca per tal d’acudir a contar la història i pensar possibles accions de resarciment de la dignitat d’aquestes persones.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt