Inici a Vilafranca del curs d’Arqueologia i Antropologia forense al front de Llevant

El 5 d’agost de 2024 va tindre lloc la inauguració d’una nova edició a Vilafranca del Curs d’Arqueologia i Antropologia Forense al Front de Llevant, organitzat per Arqueoantro amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i la Diputació de València entre les entitats més destacades.

En el marc d’aquest curs també s’han organitzat altres actes públics i culturals. Cal destacar el dia abans de l’inici del curs. l’acte de reinhumació en el cementeri de Vilafranca de dos soldats republicans trobats en el mas de Tosca i mas de Tena en campanyes d’exhumacions d’anys anteriors, un acte que va comptar amb la participació de l’alcaldessa Silvia Colom, Miguel Mezquida representant a Arqueoantro, Feli González presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Front del Llevant i l’actuació musical del grup Miralles del Carro, a més de la presència del comunicador Andreu Buenafuente, familiar d’uns dels soldats republicans que es troben en fosses d’aquests paratges. La jornada cultural del 8 d’agost comptará amb una conferència de l’antropòleg Javier Iglesias, la presentació del llibre “Matias Sangüesa, una vida de servei al poble” per part de Pep Querol, Jordi Tárrega, Marc Sangüesa i Juan Luis Porcar, i la representació de l’obra de teatre de Domingo J. _Font “Qué tros de dona!” a càrrec de la companyia L’Armelar de Castelló de la Plana.

El curs va començar dilluns 5 de març, presentat per l’alcaldessa Silvia Colom i el director del curs Miguel Mezquida. Narcís Tena va contextualitzar la Segona República, la Guerra Civil i la repressió franquista a les comarques de Castelló, i a continuació Juan Luis Porcar, membre del GRMHC, va tractar sobre les fonts documentals per a l’estudi de les fosses de la guerra civil i el franquisme a les comarques de Castelló. En els dies següents altres experts arqueòlegs, antropòlegs i historiadors com Miguel Mezquida, Javier Iglesias, Gema López, Marisol E. Schwab, Alejandro Calpe, Pedro Guerra, Eloy Ariza, Andrea Moreno, Helena Monllor i Gabriela López, analitzaran diferents temàtiques com l’antropologia forense de la guerra civil, la problemàtica de la identificació genètica, la conservació i restauració de materials de la guerra civil i el franquisme, la psicologia forense i les noves tecnologies aplicades a les excavacions i exhumacions de fosses.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt