Jornada de Memòria Històrica a Vallibona

 

JORNADA DE MEMÒRIA HISTÒRICA A VALLIBONA, 2 de maig de 2009

EXCURSIÓ MAS DE LA PALLISSA.

Unes 70 persones van participar el darrer 2 de maig a Vallibona a l’excursió programada pel Col·lectiu Avinsilona i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, dintre els actes en homenatge al guerriller antifranquista Florencio Pla Meseguer, més conegut com la Pastora. A les nou del matí van partir els excursionistes des de la plaça de sant Antoni pel camí de la Rogativa a Pena-roja fins arribar al mas de Marquet, on es trova el primer molló indicatiu d’una hora de camí. En aquell moment van continuar pels senders recuperats gràcies a la brigada del parc natural de la Tinença, fins al mas de Marta per aplegar finalment al mas de la Pallissa, lloc de naixement de Florencio Pla Meseguer. L’objectiu de l’organització va ser simplement donar a conèixer el paisatge i el masos dels voltants on va viure el primers anys la Pastora. Després del descans el recorregut va continuar per el mas del Tossal, mas de les Moles per agafar el camí de les Moles, pista de Rossell i finalment Vallibona.

DOCUMENTAL “SIEMPRE SERÁ LA PASTORA” I XERRADA-COL·LOQUI SOBRE LA PASTORAI ELS MAQUIS A LA TINENÇA

A les cinc de la vesprada, vora 200 persones van acudir al Poliesportiu de Vallibona, on van continuar els actes de la jornada de la memòria històrica sobre Florencio Pla Meseguer, la Pastora.

En primer lloc es va projectar el documental “Siempre será la Pastora” d’Ismaël Cobo i Pierre Linhart, Premi del públic en el Festival de Documentals Ambigat (Chateaumeillant. França), Kerala Films, de 75 minuts, 2004. En el documental el realitzador francés Ismaël Cobo, fill d’un maqui càntabre fa un repàs entorn a la vida de Florencio Pla Meseguer, la Pastora, així com familiars de guerrillers antifranquistes que van actuar a la zona del “Maestrazgo”.

Per acabar, Josep Prades Gavaldà va fer una petita presentació al voltant del “Camí dels Maquis” a la Tinença, i els campaments i masos on va haver detencions i morts.

De l’1 al 3 de maig a la sala d’exposicions “Antic Hospital de Vallibona” es va mostrar l’exposició sobre “Víctimes de la repressió franquista a les comarques castellonenques” del Grup per la recerca de la Memòria Històrica. També es va donar a conèixer el nom de vallibonencs que van patir expedients de depuració política

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt