IV Jornades dels Maquis, Vistabella de Maestrat

 

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i l’associació Grevol van organitzar el 23 i 24 de maig de 2009 les IV Jornades sobre Maquis a la població de Vistabella del Maestrat.

Les jornades van començar el dia 23 al matí amb una visita guiada a l’ermita de Sant Bertomeu i al Mas Cremat, dues bells llocs situats als voltants de la serra de Boi en el marc d’un agrest i accidentat paisatge. L’ermita va ser escenari d’un tràgic episodi relacionat amb l’activitat de la guerrilla antifranquista en la comarca, igual que el Mas Cremat que va acollir durant un temps a un destacament de la Guàrdia Civil. Sobre el terreny es van conèixer les diverses versions dels fets proporcionades per la bibliografia publicada i per les sempre valuoses fonts orals.

A les 13,30 es van presentar les jornades per part de l’alcalde de Vistabella, Joaquim Escrig i el membre del Grup per la Recerca Juan Luis Porcar, inaugurant-se l’exposició sobre la repressió dels maquis al Centre Cultural-Antiga Presó de la localitat.

La jornada de vesprada va començar a les 17,00. Al voltant de 30 persones van assistir a la conferència de Joaquim Comas, expert en Etnologia i Cultura Popular, que va explicar un episodi repressiu, i la recerca d’informació, de responsabilitats i de reparació a les famílies afectades, un cas conseqüència de la repressió de la guerrilla i els seus col·laboradors, que va provocar l’assassinat per la Guardia Civil de dos persones soterrades a Vallibona. En un breu debat Antoni Solsona va explicar la desaparició i assassinat de s’on pare per part de la Guardia Civil en el mas de Montsó, i la iniciativa judicial per aconseguir informació sobre els fets.

Després d’un breu descans tres investigadors i representats de col·lectius culturals i de memória – Pilar Vidal del Grup de la Memòria Històrica de Benassal, Kassim Carceller de La Mata, i Antonio Giner de l’associació Grevol- van explicar els seus projectes d’història oral i de recuperació de la memòria a les seues comarques i van obrir un interesant debat sobre la metodologia, estratègies en el seu treball, reptes i importància del treball de la recuperació de testimoniatges a nivell cultural, sociològic i històric.

A les 20,15 va començar la conferència sobre el maquis, la seua evolució histórica i la seua incidència en la comarca, impartida per l’historiador i arxiver José Ramón Sanchis, col·laborador del Grup per la Recerca en anteriors jornades i expert en la matèria, autor del llibre “Maquis: una historia falseada”.

Diumenge pel matí van fer una visita guiada al Mas de Montsó. Van agafar una pista a la dreta del tunel de la carretera que separa els termes de Vistabella i Puertomingalvo, i després de recòrrer poc més de 1 qm van deixar els cotxes vora carretera i van pujar per la muntanya fins arribar al Mas. Antoni Solsona ens va parlar de les famílies que vivien a la masada, de la dura vida quotidiana a la muntanya i de l’abandonament dels masos en la dècada dels seixanta. Ens va contar també l’episodi de la detenció del seu pare, juntament al seu veí Ramón Salvador, del seu trasllat a la presó de Vistabella i el seu assasinat prop de Vilafamés. Van visitar també la bassa on van trobar mort un guerriller que fugía de la Guàrdia Civil.

Amb aquesta visita van finalitzar unes jornades que a més d’oferir important informació històrica per part dels investigadors i de les fonts orals al voltant de la guerrilla antifranquista i la seua repressió, ens van permetre conèixer més a prop les condicions de vida, i els condicionaments socials dels habitants d’aquesta comarca en la dècada dels 40 i els 50.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt