El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i l’associació Grevol van organitzar el 23 i 24 de maig de 2009 les IV Jornades sobre Maquis a la població de Vistabella del Maestrat.
Les jornades van començar el dia 23 al matí amb una visita guiada a l’ermita de Sant Bertomeu i al Mas Cremat, dues bells llocs situats als voltants de la serra de Boi en el marc d’un agrest i accidentat paisatge. L’ermita va ser escenari d’un tràgic episodi relacionat amb l’activitat de la guerrilla antifranquista en la comarca, igual que el Mas Cremat que va acollir durant un temps a un destacament de la Guàrdia Civil. Sobre el terreny es van conèixer les diverses versions dels fets proporcionades per la bibliografia publicada i per les sempre valuoses fonts orals.
A les 13,30 es van presentar les jornades per part de l’alcalde de Vistabella, Joaquim Escrig i el membre del Grup per la Recerca Juan Luis Porcar, inaugurant-se l’exposició sobre la repressió dels maquis al Centre Cultural-Antiga Presó de la localitat.
La jornada de vesprada va començar a les 17,00. Al voltant de 30 persones van assistir a la conferència de Joaquim Comas, expert en Etnologia i Cultura Popular, que va explicar un episodi repressiu, i la recerca d’informació, de responsabilitats i de reparació a les famílies afectades, un cas conseqüència de la repressió de la guerrilla i els seus col·laboradors, que va provocar l’assassinat per la Guardia Civil de dos persones soterrades a Vallibona. En un breu debat Antoni Solsona va explicar la desaparició i assassinat de s’on pare per part de la Guardia Civil en el mas de Montsó, i la iniciativa judicial per aconseguir informació sobre els fets.
Després d’un breu descans tres investigadors i representats de col·lectius culturals i de memória – Pilar Vidal del Grup de la Memòria Històrica de Benassal, Kassim Carceller de La Mata, i Antonio Giner de l’associació Grevol- van explicar els seus projectes d’història oral i de recuperació de la memòria a les seues comarques i van obrir un interesant debat sobre la metodologia, estratègies en el seu treball, reptes i importància del treball de la recuperació de testimoniatges a nivell cultural, sociològic i històric.
A les 20,15 va començar la conferència sobre el maquis, la seua evolució histórica i la seua incidència en la comarca, impartida per l’historiador i arxiver José Ramón Sanchis, col·laborador del Grup per la Recerca en anteriors jornades i expert en la matèria, autor del llibre “Maquis: una historia falseada”.
Diumenge pel matí van fer una visita guiada al Mas de Montsó. Van agafar una pista a la dreta del tunel de la carretera que separa els termes de Vistabella i Puertomingalvo, i després de recòrrer poc més de 1 qm van deixar els cotxes vora carretera i van pujar per la muntanya fins arribar al Mas. Antoni Solsona ens va parlar de les famílies que vivien a la masada, de la dura vida quotidiana a la muntanya i de l’abandonament dels masos en la dècada dels seixanta. Ens va contar també l’episodi de la detenció del seu pare, juntament al seu veí Ramón Salvador, del seu trasllat a la presó de Vistabella i el seu assasinat prop de Vilafamés. Van visitar també la bassa on van trobar mort un guerriller que fugía de la Guàrdia Civil.
Amb aquesta visita van finalitzar unes jornades que a més d’oferir important informació històrica per part dels investigadors i de les fonts orals al voltant de la guerrilla antifranquista i la seua repressió, ens van permetre conèixer més a prop les condicions de vida, i els condicionaments socials dels habitants d’aquesta comarca en la dècada dels 40 i els 50.