Jornada del projecte de mapa de fosses a Vistabella

 

El passat diumenge El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló va organitzar una jornada de treball per recollir dades i omplir fitxes pel projecte de mapa de fosses que fem amb l’equip Arqueoantro. Es tractava de visitar fosses de la guerra civil al terme de Vistabella que previament ja coneixiem o havia localitzat Antonio Giner i apuntar les dades històriques i tècniques demanades (fotografia, coordenades Gps, localització, documentació històrica…).

Als components del Grup es van sumar Miguel Mezquida i Javier Iglesias per part de l’equip arqueològic Arqueoantro.

Vam visitar i recollir dades del cementiri (fossa ja desapareguda amb 37 soldats identificats al llibre de defuncions del Jutjat de Pau i estan les seues restes a l’ossari), vam estar al Mas dels Arcs (on es va documentar una fossa originalment amb dos soldats afusellats dels quals es va exhumar un dells poc tems després de finalitzada la guerra), al mas del Collet on hi ha localitzades dos fosses amb un total de 12 guàrdies d’assalt afusellats i soterrats (en una de les quals es conserva un monolit col·locat per les famíles, una de les quals va exhumar un dels cossos), després al mas del Tormo on ens esperava Amadeo i ens va portar a unes fosses prop del mas de Garcio ( on vam remoure la terra per temes de construcció i aprofitament de les pedres i van apareixer ossos). Vam dinar tots a la font de l’Alfori a les taules de pedra.

De vesprada vam estar al mas de Marimon camí de Xodos on a causa del pas del ramat va deixar gran part de l’esquelet a simple vista despres d’un desprendiment de terra i pedres; els arqueolegs van pendre mostres i van comentar la possibilitat de realitzar una intervenció d’urgència…Ja prop de les vuit de la vesprada vam donar per finalitzada la jornada.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt