Jornada sobre camps de concentració a les Jornades del memorial democràtic de Vila-real

El dimecres, dia 11 de novembre del 2020, a les 18’30 hores, es va celebrar en el saló d’actes de la UNED una xerrada debat sobre camps de concentració franquistes. D’aquesta manera es va obrir altra edició de les Jornades del Memorial Democràtic de Vila real que en aquesta ocasió va comptar amb les intervencions de Juan Luis Porcar i Francesc Mezquita membres del GRMH. L’acte va estar presentat per la responsable del Memorial Democràtic de Vila-real, Sonia Alejo, la qual es va referir entre altres qüestions a la participació necessària del GRMHC al llarg de les diverses edicions. Per la seua part, la regidora de cultura de l’ajuntament, Rosario Royo, va posar èmfasi en la celebració d’aquests actes encara que de moment siguen minoritaris.

En primer lloc Juan Luís Porcar va contextualitzar el tema dels camps de concentració franquista a l’àmbit de l’estat espanyol durant la postguerra i va donar una informació diversa de dades relativa als camps de la província, il·lustrada amb les imatges, fins les dades més recents sobre el camp de Moncofa.

A continuació Francesc Mezquita va aportar les informacions que sobre camps de concentració es troben recollides en diverses publicacions memorialistes familiars i en concret sobre el camp de Soneja, arran d’una visita amb motiu d’una Jornada de Memòria Històrica en març del 2005, on es recolliren testimonis orals del veïnatge de la localitat que va participar en la Jornada. Amb la informació recollida de testimoniatges sobre els diversos aspectes de la vida en el camps de concentració de Soneja, com a treball de camp desenvolupat pel GRMH, es va elaborar un informe.

En tercer lloc dos familiars de Moncofa, convidats expressament pel GRMHC, van parlar sobre els fets de l’afusellament de quatre persones, tretes del camp de concentració del mateix poble, encara en curs d’investigació per tractar de trobar els seus cossos.

Per últim va haver un debat sobre el tema dels camps en general, que va completar la informació oferida.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt