La fossa de Moncofa, la memòria recuperada

El 29 de març de 1939 quatre moncofers compromesos amb la lluita contra el feixisme, van ser torturats, assassinats i soterrats a una fossa a 2 quilòmetres del poble, prop de la vía del tren en un antic garroferal ara reconvertit a camp de tarongers. A finals de març caien tots els fronts i les tropes franquistes avançaven i ocupaven paulatinament tot el territori, la guerra arribava al seu final. Molts soldats republicans i veïns de Moncofa van ser tancats al camp de concentració prop de la localitat, i a alguns dels presoners soldats i feixistes locals els treien de nit per ser assassinats. Va ser el cas de José Belloti Palmer, Manuel Arnau Canós, Amadeo Martí Vila i Esteban Avilés Millán. Traslladats del camp a una casa a la plaça de l’ajuntament propietat d’un cacic local, una partida de falangistes els va traure en un camió i els va assassinar després de ser torturats i de fer-los cavar la seua pròpia fossa. Alguns dels seus familiars com Antonio Masiá i Paco Arnau no han oblidat aquesta història i intenten recuperar les seues restes i dignificar la seua memòria.

En contacte des de fa temps amb el GRMHC per impulsar aquest projecte, ens vam posar en contacte amb Arqueoantro per intentar esbrinar la localització de la fossa, estudiar la viabilitat dels treballs i pendre mostres d’ADN a alguns dels familiars. El passat 27 d’octubre de 2020 es va visitar la zona i es van analitzar les possibilitats d’una possible exhumació, es un primer pas per la recuperació d’aquesta memòria durant tants anys oculta i silenciada.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt