L´Alcalde Perpetu de Castelló

Joan Miquel Palomar

A la mort del polític franquista es van escriure  molts articles sobre la seva vida.Des de Castelló es defen el mite de pare protector.Però els estudis històrics desmenteixen la bondat del personatge.

Ramon Serrano Súñer (Cartagena 1901-Marbella 2003) estudià batxillerat a Castelló i fa Dret a Madrid.Dirigent d´Acció popular i amic de Jose Antonio i Gil Robles.El “cuñadísimo” de Franco va ser ministre de Governació i Interior (1938-39) i Afers Exteriors (1940-42).

Promotor de la División Azul i responsable de la deportació de milers de republicans en camps nazis.

Responsable de la Ley de Administración del Estado –per organitzar un Estat jerarquitzat i centralista-,la depuració dels funcionaris  opositors al règim.Són els anys de màxim apogeu en la seua carrera tant a nivell interior com exterior.

 Cessat en 1942 ocuparà càrrecs en l´administració franquista i mai renegarà del passat feixista.

Pels anys viscuts en Castelló Serrano Súñer va establir una estreta i afectuosa relació amb la ciutat.

Nomenarà a l´alcalde V.Traver Tomás (1939-42) i el seu equip de govern municipal  format per amics personals del polític murcià.També se li demararà la intermediació per aconseguir crèdits bancaris.

 En agraïment a la tasca feta es prepara una visita de Serrano Súñer.El 20 de Novembre del 41 amb motiu de l´aniversari de la mort de Jose Antonio inagurarà el grup escolar que porta el nom del seu germà Fernando.Descobrirà una placa en el Grao a nom del seu pare,ingenyier que participà en les obres del port.I,per últim,l´ajuntament de Castelló en sessió extraordinària l´oferirà el títol d´ Alcalde Honorari.

Homenatges i lloances –inclús de l´actual alcalde-que han perdurat en la democràcia a l´home ‘solidari i amic’.Cal refer la memòria històrica de Serrano Súñer i dir la veritat de la seva actuació.

Arran una demanda sobre l´escola Serrano Súñer s´ha inciat una investigació.Es volia saber qui va vendre el solar al  C/ Mestre Caballero,33 per construir el col.legi.N´hi ha la llegenda que el terreny l´havia donat R.Serrano Súñer.

 En el Registre de la Propietat de Castelló s´inscriu una casa –ara venuda- a nom de R.Serrano Súñer i cap propietat rústica.A continuació el Negociat de Patrimoni de l´Ajuntament informa que l´espai que ocupa el centre fou adquirit a Rosa i Sofia Peris Viciano,Joaquín Dols Benlliure i Manuel Barrera Ribes.Per tant,el “Fill Predilecte”no va cedir el terreny.

Un dels beneficiats de la compra és un germà regidor de l´alcalde Traver:J.Dols.

J.Dols Benlliure és un industrial afiliat abans de la guerra a la Derecha Regional Valenciana i militant de Falange amb el triomf franquista.

El bon  benefactor obtindrà honors d´heroi i satisfarà als amics en la construcció de l´escola.

Serrano Súñer representa els valors de la dictadura i no és exemple pels ciutadans.

Reivindicat en els 90 –amb la plaça que porta el seu nom- recordem que el ‘Fill Predilecte’ eliminà les llibertats republicanes i reprimí qualsevol disidència.Tampoc és l´home altruista  que es vol vendre.

Fa unes setmanes s´aprovava una proposta per retirar els símbols franquistes dels edificis públics.Es moment de sustituir el nom de Serrano Súñer per altre més adient en una societat democràtica.Petició que s´amplia a la plaça i més signes del passat franquista.

Joan Miquel Palomar Martínez.

Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt