La Diputació de València prèvia demanda del nostre Grup, ens ha enviat tres dels seus últims títols editats sobre diferents aspectes de la memòria històrica a l’àmbit valencià. Ara aquests llibres ja estan catalogats i formen part de la nostra Biblioteca de Memòria.
Las Milicias Valencianas en la Guerra Civil, 1936-1937 de Miguel Asensio Gómez. Aquest llibre pretén, de manera didàctica, donar a conéixer a la ciutadania, la vivència de la Guerra Civil en les nostres terres. Per a això, s’han integrat, juntament amb l’anàlisi de la contesa, els relats de vida personals i singulars de desenes de valencians i valencianes, que van reaccionar davant la revolta militar, per a després marxar als diferents fronts en defensa de la II República.
Etnografia d´una exhumació. El cas de la fossa 100 del cementeri de Paterna de María José García Hernandorena i Isabel Gadea i Peiró, és el segon dels títols. Ens mostra l’impacte social dels actuals processos d’exhumació i identificació dels cossos d’unes persones afusellades fa 80 anys i enterrades en les fosses comunes del cementeri de Paterna.
Violencia, conceptualización, memoria, represión, estudios, monumentalización, exhumaciones. Valencia, 1936—2020, coordinat i dirigit per Vicent Gabarda, és una obra de diferents autors: Marc Baldó Lacomba; Alejandro Calpe Vicente; Eulàlia Díaz i Ramoneda; Francisco Espinosa Maestre; Mélanie Ibáñez Domingo; Javier Iglesias Bexiga; José Luis Ledesma; Azahara Martínez Vallejo; Miguel Mezquida Fernández; Toni Morant i Ariño; Daniel Palacios González; Queralt Solé; Ricard Camil Torres Fabra; Eloy Ariza en la part visual. Tracta diversos aspectes del procés de recuperació de la memòria històrica i democràtica a la província de València, relacionant al temps aquesta temàtica amb el treball dut a terme en altres punts de la geografia espanyola, així com amb altres aspectes que ajudaren a conéixer tant la repressió franquista com fenomen, com el context històric mundial en què es va desenvolupar