“Morella: memòria d’un temps, records d’una guerra” i altres novetats bibliogràfiques d’aquest estiu a la biblioteca del GRMHC

Durant aquest estiu de 2021 la Biblioteca del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha incorporat al seu fons algunes novetats bibliogràfiques.

Cal destacar la publicació del llibre Morella: memòria d’un temps, records d’una guerra de Manel Domínguez Pallarés, investigador local i professor de Filologia a l’IES Francisco Ribalta de Castelló. Aquesta obra en la qual ha incorporat informació proporcionada per l’Arxiu del GRMHC (informació històrica i alguns testimoniatges orals consultats: Carmen, Joaquina i Marcos Sangüesa, Pilar Beser i Andreu Vives) entre altres fonts. És un interessant projecte i treball de recuperació de la memòria oral de la localitat, on amb una molt encertada contextualització històrica per a tractar els diferents aspectes de la societat morellana dels anys 30, dona la paraula a diversos testimonis directes que ens parlem tant de la vida quotidiana com de l’impacte que per a les seues vides i la de les seues famílies va suposar la Guerra Civil i la posterior repressió franquista.

Altres obres incorporades a la nostra biblioteca són Se done saber…memòria gràfica de Vistabella del Maestrat d’Elvira Safont i Silvia Olària, un recull amb una redacció molt acurada d’històries de la vida quotidiana de Vistabella del Maestrat al segle XX, i la protagonitzen els noms i cognoms d’aquells anys, els noms de pares i mares, els dels masos i carrers, imatges d’època acompanyades del text explicatiu corresponent. També hem adquirit Els versos del llibertari, una biografia novel·lada sobre la vida de Pau Montoliu, a càrrec d’Ernest Nabás, on recupera la memòria d’aquest poeta de Xodos compromés i coherent durant tota la seua vida amb les seues idees, i Reconstruir Moncofa: la actuación de la Dirección General de Regiones Devastadas (1939-1957) a càrrec de José Francisco Albelda i Miguel Ángel Sanz, un interessant treball de recerca i de recuperació d’un excepcional fons d’imatges que analitza la reconstrucció d’una localitat molt sacsejada pels bombardejos durant la Guerra Civil.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt