Parlament de Maribel Peris, membre del nostre Grup

Les desaparicions forçades de persones durant la Guerra Civil i la Dictadura franquista són una de les qüestions pendents de l’anomenada democràcia espanyola, de les víctimes de la violenta repressió posada en marxa per motius polítics des dels primers moments del cop d’estat i mantinguda amb vigor especialment els primers anys de la Dictadura.

A Castelló i comarques la repressió va ser al voltant de 1300 víctimes; 36 veïns de Vinarós dels quals 16 estan soterrats al cementeri de Castelló. En aquast acte hem unit les terres, simbòlicament hem unit a unes persones que van compartir un destí; el se ser jutjades, afusellades sense cap garantia legal, per uns procediments judicials que encara malhauradament perviuen al nostre ordenament jurídic. Les víctimes comparteixen la seua condició de ser-lo de la  violència política del feixisme i comparteixen la seua invisibilitat durant anys. La unió de terres ací és la creació d’un espai de memòria com a testimoni de la injustícia.

Durant molts anys l’ocultació dels morts ha estat un objectiu, no era fàcil inscriure a les víctimes, moltes no es va fer, d’altres es van falsejar les dades, la causa de la mort als certificats de defunció, i altres desaparegudes sense cap document de caràcter públic; ocultació i destrucció de proves.

Estem aquí per donar testimoni de la negació encara de la condició de víctima d’aquestes persones. Es nega des del desconeixement de la realitat des de la ignorància del que la investigació històrica evidència des d’anys. Es nega des del moment que l’estat espanyol no indaga, no repara com cal reparar, no imputa responsabilitats i no trenca amb la representació oficial i construeix una nova memòria col·lectiva davant la que va imposar el franquisme. Aquesta  ha de ser la força de la memòria històrica , reparar el dany polític que els nega com a ciutadans i el dany social d’aquella violència que va fracturar i empobrir la nostra societat.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt