Participació en el programa “Tresors amb història” en À punt

El passat 30 de desembre a les 10 de la nit, es va emetre en la televisió valenciana A Punt, a les 10 de la nit, el programa Tresors amb història, en el que, en primer lloc, va aparèixer F. Mezquita Broch, membre del GRMHC, per mostrar el quadern que son pare Francisco Mezquita Peris va escriure en la presó de Castelló, en la cel·la de condemnat a mort, on es va poder veure, el croquis de la cel·la “La ratonera” on estaven els companys condemnats a mort com ell, amb el dibuix del lloc on dormien, s’asseien, i altres detalls. També es va mostrar en una altra fulla, l’anomenat quadre d’honor, on estan escrits els noms i poble de naixença, dels que van afusellar “ausentes” i dels que finalment es van deslliurar de l’afusellament “salvados”. En el quadern també hi ha escrits sobre la vida en la presó i les reflexions finals d’un condemnat a mort.
En el programa de la televisió F. Mezquita Broch, va fer un resum de la vida de son pare en la presó i en els tres camps de concentració (Toledo, Peñaranda de Bracamonte i Ceuta) que va passar després de commutar-li la pena de mort. Va acabar, referint algunes anècdotes dels patiments en la vida quotidiana franquista, com per exemple, la negativa a què poguera estudiar magisteri a Castelló, o la negativa a poder fer-se soci del club de futbol del Vila-real, perquè estava en una llista negra, en els dos casos, enviada per Falange.
Al mateix temps de mostrar, les fulles d’aquest “Tresor amb història”, també es van mostrar fotos de l’estança en els camps de concentració inserides en el llibre de F. Mezquita Broch, “Memòria dels vençuts” (Onada 2019).

La seua intervenció es pot vore a partir del minut 3 en el següent enllaç: capitol10 tresors amb història

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt