Presentació a la Llotja del Cànem del dossier sobre exhumacions al País Valencià de la CADME-PV

La Llotja del Cànem de Castelló de la Plana va acollir el 16 de novembre de 2024, el número 2 de la revista de la Coordinadora d’Associacions de Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV) «Els nostres quaderns», un dossier dedicat a les exhumacions de víctimes del franquisme al País València, un projecte editorial semestral de distribució gratuïta. L’acte va comptar amb les intervencions de Vicent Sanz, director de la Càtedra de Memòria Democràtica i Història de la Universitat Jaume I; Àngel González, president de la CAMDE-PV; Juan Luis Porcar, director del monogràfic, i Carmen Arnal, representant del GRMHC i de l’Associació de Familiars de Victimes del Franquisme del Cementeri de Castelló de la Plana.

El número, dirigit per Juan Luis Porcar, se centra en els treballs d’exhumacions fets al llarg dels últims huit anys i compta amb una extensa xarxa de col·laboracions que aborden aquesta qüestió amb la voluntat d’honrar la memòria de les víctimes republicanes durant el franquisme. La publicació compta amb la subvenció de la Delegació de Memòria Democràtica de la Diputació de València, liderada per la diputada provincial Natàlia Enguix, del partit Ens Uneix, a través d’una convocatòria pública per a entitats i associacions sense ànim de lucre.

Aquest número conté articles signats per l’exconsellera Rosa Pérez Garijo, d’arqueòlegs de l’Associació Científica ArqueoAntro que expliquen quina és la situació actual de les excavacions i les exhumacions de les fosses valencianes, d’autors que parlen de l’antropologia genètica forense al Cementeri Civil de Castelló de la Plana, de la Plataforma Familiars Fosses de Paterna o de l’Associació de familiars dels represaliats pel franquisme al Cementeri d’Alacant, entre altres entitats. En l’editorial Juan Luis Porcar recorda que «les exhumacions de fosses de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme al nostre Estat són part fonamental de les polítiques de memòria que busquen la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes i els seus familiars, i contribueixen a la construcció de societats basades en els valors democràtics i el respecte als drets humans, trencant els silencis i impulsant una cultura de pau».

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt