Presentació d’un llibre que recull les Jornades de Memòria Històrica de Portell de 2018

El Servei de Publicacions de la Diputació ha presentat el 29 d’abril de 2021quatre llibres de temàtiques  diverses -història, patrimoni i llengua-, referits a les comarques de Castelló. La diputada de Cultura, Ruth Sanz, els ha donat a conéixer junt amb els seus autors en un acte celebrat al propi pati de les Aules, l’ànima cultural de la ‘Nova Diputació’, amb una notable presència de public.

Un dels llibres ‘Víctimes per violència i repressió als Ports durant la Segona República i la Guerra Civil (1931-1941), edició a càrre de Xesco Duarte i Jurema María López, és el resultat de les ponències que es van presentar a les Jornades de Memòria Històrica de Portell al novembre de 2018. La publicació ja s’havia fet de forma digital però ara s’ha presentat en forma de llibre imprés.

El llibre recull treballs d’investigació sobre memòria històrica sobre la comarca dels Ports I algunes localitats de la comarca, i històries reals dels veïns i veïnes que van viure en les seues pròpies carns la cruesa del conflicte bèlic i la repressió.

En el llibre publicat trobem treballs de dos membres del GRMHC, Raül González Devis, autor de dos ponències, “Ensenyament i memòria històrica: el projecte de fonts orals de l’IES de Vilafranca” i “Garrobera, un maquis vilafranquí”. Juan Luis Porcar és l’autor del capitol “Els Ports, repressió franquista i memòria recuperada.

Trobem diferents treballs com els de Manuel Polo que relaciona judicis sumaríssims I antrolopolgia forense, Pep Querol sobre Guerra Civil i repressió a Villores, Manuel Beser tracta la conflictivitat religiosa i repressió a Sorita, Xavier Duarte analitza diferents casos repressius de Portell i la campanya d’exhumacions al cementeri a la recerca de les restes de les víctimes de l’episodi del mas de Guimerà, Guillem Casañ presenta una investigació sobre la recerca de les restes del dr. Tallemberg en el marc dels episodis bèl·lics a la comarca, Jurema María López presenta un treball de memòria oral sobre un represaliat forcallà i Manuel Martí Puig analitza la figura de la mestra llibertària i racionalista vilafranquina, Matilde Escuder

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt