Tres carrers franquistes a la Vall d’Uixó
Comunicat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló
L’Ajuntament de la Vall d’Uixó vol dedicar tres nous carrers a exalcaldes del franquisme: Juan Aragó Moliner (1942-49), Eleuterio Abad Martín (1957-73) i José Solernou Lapuerta (1973-78).
L’equip de govern municipal ha manifestat que, malgrat el moment històric que van viure, van modernitzar la Vall d’Uixó. No podem deslligar l’activitat política de l’alcalde amb una època de repressió, terror i manca de llibertats. Fins 1948, un total de 31 vallers van morir víctimes de la repressió franquista, 24 afusellats i 7 en diferents presons de l’Estat, a més dels centenars que van ser empresonats, expedientats i amb els seus bens confiscats. Durant tota la dictadura continua la repressió per mitjà de detencions, desterraments i càstigs. Les lloances a tres alcaldes franquistes signifiquen un elogi de la dictadura i un oblit dels perdedors de la guerra civil.
El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló alerta també sobre l’incompliment de la llei de la memòria pel que fa al capítol referit a eliminació dels símbols de la Dictadura. A la Comunitat Valenciana, la reticència és manifesta i així ho ha indicat el PP en diversos comunicats de premsa, durant quatres anys des de la promulgació de la llei, l’any 2007. Però, a més d’aquesta irregularitat, ens trobem amb iniciatives d’exaltació de càrrecs polítics del franquisme, proclamant d’aquesta forma la impunitat del règim de la Dictadura. Aquests fets d’enaltiment suposen una apologia, mentre una part de la població encara està desapareguda a les fosses. El greuge és molt important, és en si mateix una provocació que viola principis elementals d’una democràcia i de l’ordenament constitucional, com el principi d’igualtat de totes les persones davant la llei .