D’arxius i memòria històrica – Joan Miquel Palomar

D’arxius i memòria històrica

Joan Miquel Palomar

Al llarg de l’any ha perdurat la polèmica dels papers de Salamanca. La Generalitat Catalana reclama la propietat de la documentació robada a la guerra civil. Des d’ací les autoritats no tenen  intenció en demanar el fons de la Comunitat Valenciana.

Malgrat la manca d’interès a Castelló no tenim un arxiu provincial que puga admetre les caixes de Salamanca que ens pertany. L’arxiu de Rafalafena té un fons important -com el de Govern Civil-,però no té les instal·lacions adequades per noves adquisicions.
Castelló necessita un arxiu provincial per obrir les portes al fons documental i ser un centre de difusió de la història provincial. Reclamen els papers de la guerra civil a Salamanca o les caixes de ‘Regiones Devastadas’ que són a l’Arxiu Central de València.

Demanem un edifici modern per protegir la nostra història i difondre-la. Es la defensa de la nostra cultura i el sentiment del poble. Cal que les inversions públiques cobreixen necessitats reals;no fer castells d’artifici com ‘La ciutat de les Llengües’ o ‘Mundo Ilusión’ que manquen de contingut.

En juliol la Universitat Jaume I va aprovar el pressupost per un centre per la memòria que es situaria a la biblioteca. Un centre públic obert a la història i la investigació sempre està bé mentre siga còmplice amb tota la societat castellonenca. Un lloc pels professionals però obert a la participació de tothom en fer les històries de Castelló.Deuria ser portaveu de les veus –d’ara i d’abans- fent un lloc actiu i atractiu per xiquets i grans. No fer un magatzem de dates i papers. Cal que la història siga als carrers,puga ser comentada als instituts i no tancar-la en llibres i articles només per erudits. Omplir el programa amb continguts,iniciatives i propostes pràctiques per la gent com cursets o tallers d’història.

L’arxiu provincial amb el centre d’estudis deuria fer front a les mancances d’infraestructures culturals que pateix la ciutat. A més s’hauria de completar amb un àmplia xarxa d’arxius municipals en la província. L’arxiu municipal de Vila-real és un exemple a seguir amb un gran equip i la informatització del material. Un avanç en la protecció de la nostra memòria és progrès en lletres majúscules.
Es temps perquè el govern –de la comunitat,mancomunitat o local- afronti nous reptes per ser una comunitat davantera en Cultura i no en especulació urbanística.
Des de l’associació reclamen noves instal·lacions per custodiar i difondre la nostra història.La majoria de la història contemporània de Castelló està per dir i escriure.

El Grup per la Recerca de Memòria Històrica de Castelló atèn les demandes en les comarques castellonenques per saber més del seu passat. Així en desembre ens presentarem en Almassora i la Vall d’Uixó per recollir les històries i suggerències de la gent.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt