II Jornades sobre el Maquis a la Pobla de Benifassà

Entre el 10 i 11 de febrer L’ALBERG LA FONT LLUNY ha acollit les II Jornades sobre el Maquis a la Pobla de Benifassà, organitzades amb la col·laboració del  GRUP PER LA RECERCA DE LA MEMÒRIA HISTÓRICA  DE CASTELLÓ I  L’AULA DE NATURA DE VINARÒS.

Més de 40 persones pertanyents als esmentats col·lectius entre investigadors, historiadors, aficionats a l’excursionisme i interessats en el tema han participat en aquestes jornades que van començar amb una visita al campament guerriller de El Cabanyil als voltants de la Pobla de Benifassà el 10 de febrer pel matí.

Per la vesprada van tenir lloc xerrades sobre “els origens de l’AGL fins a 1947” a càrrerc de l’investigador i arxiver José Ramón Sanchis amb un treball d’investigació sobre un guerriller del poble de Gúdar  i sobre “la repercussió de la matança del Mas del Cabanyil en la gent de la Tinença de Benifassà.” a càrrec de Josep Prades, investigador del maquis a la comarca i membre del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.  Es van projectar dues pel·lícules una sobre la història de l’AGLA i una altra sobre repressió i fosses comunes a un municipi del Pirineu –Murillo de Gállego- amb la presència de un testimoni i familiar directe de les víctimes. Un interessant debat sobre el maquis, la repressió i la guerra civil amb participació d’investigadors, testimonis del poble i públic en general va tancar la jornada.

L’11 de febrer es va organitzar “EL CAMI DELS MAQUIS”, un recorregut per els diferents masos que van ser protagonistes del temps dels guerrillers. Mas d’en Riera – Mas de Jacinto – Mas de la Pastora – Mas de Sinforós i Mas del Cabanyil, on  el dia 4 de febrer del 1949 es va produir la matança d’un grup de maquis, amb explicació guiada per Josep Prades, aquest recorregut de 6 hores va tancar unes jornades que van constituir un èxit de participació, de recerca i d’intercanvi d’informació històrica.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt