Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria, premi Institut Obrer de la Societat Coral el Micalet a la millor publicació sobre memòria històrica 2021

La Societat Coral el Micalet va donar a conéixer els guardonats amb els Premis Miquelet el dissabte a la nit, en una gala al seu teatre. Se celebraren els nous talents mentre es reconeixia la feina i el compromís d’aquells ja establerts als seus camps. Fou el punt final del Novembre Cultural, unes jornades destacades al panorama cultural de València, amb concerts, dansades i presentacions de llibres.

El Premi Institut Obrer d’edicions relacionades amb la memòria històrica i els moviments socials, introduïa la novetat del patrocini de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià. Per això el seu president, Àngel González, va pronunciar unes reivindicatives paraules en favor d’una societat més justa amb el seu propi passat. El guanyador fou Joan Lluís Porcar Orihuela, amb l’obra “Els ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria”, impulsada per el Centre d’Estudis dels Ports a la col·lecció de memòria històrica creada per l’editorial Onada. El jurat, format per Cristina Escrivà Moscardó (Societat Coral el Micalet), Ricard-Camil Torres Fabra (Universitat de València) i Víctor Benavides Escrivà (Associació Cultural Institut Obrer), va incidir en la capacitat de combinar la precisió de l’estudi amb un enfocament que cerca dur a la reflexió. Com va dir el secretari del premi: «Una investigació que té entre els seus objectius fomentar altres investigacions al seu voltant».

A la gala, conduïda per la periodista Xelo Gimeno i amb música de la Colla de Tabal i Dolçaina del Micalet, es van lliurar els Miquelet d’Honor atorgats a l’historiador alacantí David Garrido i a Plataforma per la Llengua, a títol col·lectiu, sent l’encarregat d’arreplegar-lo el seu president, Òscar Escuder. El secretari del Micalet, Emili Mira, pronuncià un discurs on parlà del significat dels Premis Miquelet, que enguany celebren la seua XXXV edició, destacant la necessitat de continuar sent «combatents i defensors», i agraint als guanyadors el seu compromís «amb la llengua comuna a tots i amb la nostra història».

També es van lliurar els premis Miquelet de diferents àmbits de la cultura com el el Premi Joan Coromines d’investigació filològica, històrica o cultural, patrocinat per Aproop Telecom; que ho va rebre Mireia Ferrando i Simon, el Premi Enric Soler i Godes d’experiències pedagògiques a l’escola, per altre costat, ho va guanyar “L’ofici de Fuster. Avaluem per aprendre”, que presentaren Maria José Llícer Mauro i Mireia Bosch del CPEE Miquel Burguera de Sueca, el Premi Micalet de Teatre va recaure en Jaume Miró Adrover, amb l’obra “Caputxeta a Hamelin”, reconeixent també la Societat Coral el Micalet l’expedient acadèmic de dos alumnes de l’Institut Musical Giner, adscrit a l’associació: Carmen S. G., pianista; i Francisco Javier G. P., violoncel·lista.

Per tancar la nit, el president de la Societat Coral el Micalet, Tonetxo Pardiñas, va pronunciar el seu discurs, mirant al futur d’una entitat amb 129 anys d’història. Agraïren l’àmplia assistència de representants polítics i de les diverses institucions cíviques del País Valencià. La Colla de Tabal i Dolçaina del Micalet, dirigida per David Valera, va interpretar la muixeranga, deixant pas a un sopar que suposa l’inici de la nova etapa de la Cafeteria Micalet

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt