Visita a la línia XYZ a Viver i acte en record de “Els oblidats dels oblidats”

El  passat dissabte 27 d’abril al voltant de quaranta persones van participar en una excursió en autobús a la localitat de Viver de las Aguas, organitzada per l’associació Taula per a la Memòria d’Alcàsser, amb motiu de dur a terme el 1r Acte en  Record dels “Oblidats dels Oblidats” del País Valencià. Víctimes en la Batalla de Llevant. En Viver, van estar acompanyats per Ramón Juan, membre del GRMHC i estudiós de la història d’aquesta localitat. Al llarg del matí, primer  van visitar una posició de la Línia Defensiva Republicana XYZ, el Cerro Cruz, també denominat  el «T-1» en clau militar per les forces de l’Exèrcit Popular de la República durant la guerra. Ramón va explicar el significat i la rellevància de l’indret en el context de la batalla de Llevant, concretament a partir del 20 de juliol de 1938 i també alguns detalls dels fets bèl·lics que van ocórrer en aquest lloc i en la zona de Viver en general. A continuació, es va celebrar l’acte central de la jornada en record dels “Oblidats dels Oblidats” de la Batalla de Llevant, amb la lectura per alguns membres de la Taula per a la Memòria d’Alcàsser d’un extens llistat de noms de persones d’aquesta localitat valenciana, mortes o desaparegudes durant la guerra. Per a finalitzar l’acte es va dipositar una corona de llorer als peus d’un esvelt xiprer que, mirant cap a ponent acompanya, a la seua dreta, a una ambigua creu d’obra d’uns quatre metres d’alçada, formant els dos elements, creu i xiprer, un ver símil significant amb el significat «T-1».
A continuació van visitar la part occidental del turó, a on perduren algunes restes de les trinxeres i dels refugis construïts en 1938, testimoni físic de la batalla. 
Per últim, desplaçant-se fins al nucli urbà de Viver, van visitar el Centre d’Interpretació de la Batalla de Llevant, a on van poder veure els panels explicatius de la batalla i una mostra de material bèl·lic existent relacionat amb aquesta, tot dins d’una acurada escenografia. També van visualitzar un parell d’audiovisuals, un retrospectiu relacionat amb la Guerra Civil en la comarca de l’Alt Palància, i l’altre basat en els testimonis orals d’algunes persones de Viver que van viure la guerra, en el que conten les seues històries de vida.
Cal dir que durant tota la jornada al grup d’excursionistes els va acompanyar una parella de músics, Jacint Hernández i Pep Martínez, amb tabal i dolçaina que van amenitzar el dia amb temes musicals relacionats amb l’activitat, sense faltar emotives albades que van emocionar i enfervorir al nombrós grup d’assistents.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt