Exposició Castelló sota les bombes a la Universitat Jaume I

La Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I va acollir entre els dies13 i 20 de febrer l’exposició “Castelló sota les bombes”, una mostra fotogràfica i documental sobre la guerra civil a Castelló organitzada per Joventuts Socialistes i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló que ha despertat molt d’interès entre els estudiants i la comunitat universitària, amb centenars de persones visitant la mostra.

En l’acte d’inauguració el membre del Grup Juan Luis Porcar va explicar els objectius i contingut de l’exposició i el treball de recerca documental i d’investigació dut a terme pels membres del Grup, i el diputat autonòmic del PSPV-PSOE José Camarasa va reflexionar al voltant de la guerra civil, la posterior repressió franquista i la Llei de la Memòria Històrica recentment aprovada pel parlament. L’acte de cloenda va contar amb la participació del membre del Grup, Joan Miquel Palomar que va impartir una xerrada sobre la guerra civil a Castelló i els diferents projectes de recerca i de protecció del patrimoni històric iniciats pel Grup, i amb Joan Baptista Cardona, que va analitzar la llei de la memòria històrica i va reflexionar sobre la matèria davant un nombrós públic assistent.

Durant la Guerra Civil Espanyola la població civil es va convertir, per primera vegada en la història, en objectiu militar i víctima de bombardeigs indiscriminats, banc de proves per al feixisme internacional de la Segona Guerra Mundial, que començaria pocs mesos després.

La ciutat de Castelló, com moltes altres, va ser objectiu d’aquests bombardeigs: així ho testifiquen al voltant de 150 víctimes mortals, entre elles 24 joves i nens, milers de persones evacuades, 629 cases destruïdes, 605 danyades, col·legis, hospitals i altres edificis públics destruïts o seriosament danyats, i una àmplia xarxa de refugis que per a la seua defensa van construir l’ajuntament i els particulars.

Els bombardejos sobre Castelló i la construcció de refugis per la protecció de la població civil es història desconeguda per a molts, esborrada de la nostra memòria, que el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica ha rescatat després de mes d’un any d’investigacions, de la consulta d’arxius, bibliografia i altres fonts històriques, de la recopilació i adquisició de material documental i fotogràfic tant a nivell local com estatal en ocasions inèdit d’indubtable valor històric i de la recollida de diferents testimonis orals sobre el tema.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt